Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

ZDRAVÁ VÝŽIVA U ERUWEN
Kopečky 1064/2
69106 Velké Pavlovice
tel: +420 774 181098
napište nám
Fcb: VAŘENÍ - NEVAŘENÍ U ERUWEN
PROVOZNÍ DOBA po - pá: 9-12 14-17hod

NOVINKY

arr3Spuštění e-shopuPřesně po roce fungování našeho kamenného obchůdku, který sídlí ve Velkých Pavlovicích, se nám... arr3Přírodní deodoranty, které fungujíPo dlouhém hledání funkčních přírodních deodorantů, jsme vybrali tyto české lahůdky z dílny paní...

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 235 Kč
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

ANKETA

Jak se vám tyto stránky líbí?

Velmi 52% Ujde to 45% Moc ne 1% Vůbec 2%

04. 05. 2018 | Články

Psychologie cukru

Již několik let se dostávají do zpráv v mainstreamu články či videa o návykovosti konzumace cukru. Pojďme se tedy podívat na toto téma ze strany chování a výchovy. Problémem dneška je nadměrná konzumace cukru, což už také není žádným tajemstvím. Dle posledních údajů je to až 40 kg na osobu za rok v ČR. Což je opravu alarmující číslo (pro zajímavost konzumace masa je něco kolem 35 kg za rok na osobu v ČR). Důsledky vysoké konzumace cukru, ale i jeho náhražek na lidský organismus více rozebere paní Mrg. Ing. Markéta Rozinková. My se pojďme věnovat té psychologické stránce.

Sladkou chuť známe již z prenatálního období, kdy složení plodové vody ovlivňuje matka i svým jídelníčkem. Obézní či velmi podvyživené matky, mají sladší plodovou vodu, což může vést u dětí ke zvýšené potřebě sladkého v průběhu života. Jakmile se miminko narodí, tak se setká též se sladkou chutí v podobě mateřského či umělého mléka. Je to zcela přirozené a není pochyb, že není lepší výživa pro kojence, než mateřské mléko. Problémem však je, když maminka upokojuje dítě při každém nekomfortu kojením. Dítě si takto vytváří vazbu mezi sladkou chutí a řešením problému. Někdy stačí dítě pochovat, pohladit, ne vždy je to potřeba dalšího jídla.

Jakmile dítě trochu odroste, nastane období, kdy zkouší nové chutě a zvyká si na jinou potravu, než je mateřské mléko. Zde rodiče i další rodinní příslušníci začínají dětem podsouvat slazené výrobky s pocitem, že dítě potřebuje přeci energii na vývoj. Dítě opravdu nepotřebuje nadměrně doslazované produkty. Což se týká i pití. Potřeba cukru běžně krmeného dítěte je naprosto dostačující ze základních, opravdových potravin. (viz. dříve zmiňovaný talíř z www.margit.cz) Jak dítě roste, nastávají navíc chvíle, kdy je dítě taktéž upokojeno jídlem, často sladkým, aby se uklidnilo, či aby mohla maminka například nakoupit. Mnoho rodin funguje na principu výchovy tzv. cukr a bič. To znamená, že když po dítěti něco potřebujeme, slíbíme sladkost jako odměnu. Konzumace sladkého je spojována také s výjimečnými situacemi, jako jsou různé svátky, nebo obyčejný odpolední odpočinek u kávy. Toto všechno vytváří vazbu na libé pocity a příjem cukru. Není divu, že v dospělosti mnoho lidí zahání špatné pocity konzumací sladkostí. Co je smutné, tak i v některých vzdělávacích zařízeních předškolního věku, nabízí paní učitelky dětem sladkosti jako odměnu. I zde vzniká vazba pozitivních pocitů a sladké chuti.

Aby byly tyto vazby ještě posíleny, tak výrobci nabízí celou škálu sladkostí či zbytečně doslazených výrobků. Tyto výrobky jsou dnes tzv. na každém rohu a lehce dostupné. Nemluvě o masáži z reklam, kdy získáte pocit, že bez sladkosti se nebude cítit dobře. Všimněte si i zde podprahové zprávy. Naprostá většina reklam na sladkosti je spojována se spokojenými tvářemi herců. V posledních dnech dokonce jedna z reklam na velikonoční sladkosti způsobila, že se mě syn ptal, jestli budou Velikonoce, když nebude mít nakoupeny v reklamě propagované sladkosti… A to vidí televizi odhadem půl hodiny denně. Co potom děti, které tráví u televize hodiny? Důvod této masáže je jediný. Tyto výrobky se skvěle prodávají, jelikož cukr se u většiny západní populace stal během života drogou. Ano drogou. Zisky nadnárodních potravinářských společností jsou totiž jejich nejdůležitějším zájmem. Zdraví populace je většinou naprosto nezajímá. Dnešní průzkumy ukazují že závislost na cukru vzniká, podobně jako na tvrdých drogách, působením elektrických signálů mozku, které touží získat odměnu nebo se snaží něčemu vyhnout. Ano, cukr ovlivňuje zásadním způsobem biochemické pochody v mozku a činí tak tělo závislé na cukru. Sama jsem si prošla odvykáním od cukru před několika lety a musím potvrdit, že to nebylo lehké období. Trvalo to několik měsíců, než jsem necítila potřebu hledat ve spíži cokoliv sladkého v podobě sušenek, tyčinek, čokolády apod.

Jak z toho ven? Jedinou možnou cestou je omezovat potřebu sladké chuti. Ideální je zbavit se všech sladkostí v domácnosti a prostě je nekupovat. V začátcích může chuť na sladké vyřešit ovoce či nějaká zdravější varianta, nejlépe doma vytvořená. V mnoha případech je to totiž pouze potřeba těla cítit se dobře. Pokud si toto zvědomíme a budeme se dívat na chutě na sladkosti z tohoto pohledu, je možné že zjistíme, že máme potřebu úplně jinou. Potřebu po pozitivním pocitu. Ten si však můžeme „vyrobit“ i jiným způsobem než pojídáním sladkostí. Například při aktivním pohybu tělo vylučuje látky, které nám vytvoří dobrý pocit. Obecně se dá říci, že člověk, který má velkou potřebu sladkého, má ve skutečnosti velkou potřebu lásky, sebelásky, sebepéče. I zde je odpovědí změna životního stylu, vyvážené stravování, pohyb a další formy péče o tělo i duši. Zdroje: www.cukrpodkontrolu.cz, www.margit.cz, Bakalářská práce Anety Malinové, 2017

Eva Prokešová, majitelka Zdravé výživu u Eruwen, Velké Pavlovice, www.vareni-nevareni.cz


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ