Úvod » Sušené ovoce, ořechy, semínka » Mandle 100 g COUNTRY LIFE
Tipy a rady na využití ořechů a jejich kompletní přehled najdete v časopise Dobroty podzim 2013.
Využití:
Mandle je vlastně jádro pecky plodu mandloně obecné, která pochází ze severní Afriky a západní Asie. Dnes se pěstuje především v Evropě v subtropických oblastech. Dorůstá do výšky až 5 metrů a kvete krásným růžovým květem. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Když rozděláte pecku meruňky, najdete v ní semeno, která vypadá jako mandle a dokonce se dá jíst. Z jednoho stromu lze získat až 60 kg mandlí.
Mandle neslouží jen jako potravina, ale využívají se i v kosmetickém průmyslu. Získává se z nich za studena lisovaný olej, který se pak přidává do kosmetických výrobků, například krémů. V cukrářství se s mandlemi nejen zdobí, ale vyrábí se z nich také typický marcipán.
MANDLE. Může obsahovat stopy lepku a ostatních skořápkových plodů.
Skořápkové plody
Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Energetická hodnota 2 727 kJ / 648 kcal | |
---|---|
Tuky: | 50,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 3,8 g |
Sacharidy: | 22,0 g |
z toho cukry: | 4,0 g |
Vláknina: | 13,0 g |
Bílkoviny: | 21,0 g |
Sůl: | 0,01 g |