Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.


Úvod » Luštěniny » Cizrna 500 g COUNTRY LIFE


        

Cizrna 500 g COUNTRY LIFE

Cizrna 500 g COUNTRY LIFE

skladem

 

Skladem: 5 ks
Číslo produktu: 11
naše cena bez DPH: 37 Kč
naše cena s DPH (15 %):
43 Kč

do košíku:
  ks  

Popis

Velký rozbor luštěniny jsme pro vás připravili v časopise Dobroty podzim 2016. Najdete zde mnoho užitečných rad, jak cizrnu zpracovat.

Využití:

  • kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného
  • polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek
  • karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
  • omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa
  • zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku
  • saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu
  • pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů
  • Cizrnová moussaka - recept na tuto specialitu najdete v časopise Dobroty podzim 2012 na str. 6
  • Cizrnová karobela - tip na sladkou pomazánku z cizrny hledejte v časopise Dobroty podzim 2016, podobným způsobem můžete připravit i slanou pomazánku, k cizrně se hodí česnek, bylinky nebo třeba sušená rajčata

Cizrnu je nutno namáčet minimálně 4 hodiny, ideálně až osm. Dle doby namáčení se poté vaří 2-3 hodiny. V tlakovém hrnci ji připravíte za 40 minut. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.

Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk až s deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.

Složení

Cizrna (hrách římský). Může obsahovat stopy lepku.

Skladování

Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Výživové údaje na 100 g

Energetická hodnota 1 335 kJ / 320 kcal
Tuky: 5,4 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 1,0 g
Sacharidy: 49,6 g
z toho cukry: 11,0 g
Vláknina: 10,7 g
Bílkoviny: 21,3 g
Sůl: 0,1 g

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.